A Smartwatch funkció a JABLOTRON 100 és 100+ mozgásérzékelőkön

 

JABLOTRON JA-150P és JA-150 PET vezeték nélküli PIR mozgásérzékelői a JABLOTRON 100 és 100+ rendszerek alapvető eszközei. Érzékelési tartományuk 12m/110° (alap térlátó lencsével), de érzékelési karakterisztikájuk a telepítés és a kívánt érzékelési mód ismeretében a Fresnel lencse cseréjével módosítható. Opcionális lencse típusok: JS-7902 – függöny, JS-7904 – folyosó, JS-7910 – kisállat védett. A kisállat védettségi funkció hatékonyabbá tétele céljából a JABLOTRON JA-150P PET érzékelő esetében az alaplencse kisállat védett karakterisztikájú lencsére cserélése mellett módosításokat végeztek a digitális jelfeldolgozó algoritmusban is, melynek köszönhetően az érzékelő megbízhatóan kerüli el a téves riasztásokat akár egy 20 kg, 40 cm magasságú házikedvenc esetén is. Az érzékelő azonnali vagy késleltetett, 24 órás, speciális jelentési, vagy PG vezérlő működési módra programozható. A jogosulatlan megbontási vagy eltávolítási kísérletek jelzésére szabotázsjelző áramkört tartalmaz. Használatához a központnak tartalmaznia kell egy telepített JA-11xR rádiós modult. Az érzékelő rádiókommunikációs frekvenciája 868 MHz, rádiós hatótávolsága nyílt térben 200m. Tápellátását 2 db 1,5V/AA alkáli elem biztosítja (nem tartozék), az elemek várható élettartama 2 év – A Smartwatch funkció bekapcsolt állapotában.


És itt álljunk meg egy pillanatra!

Az elem élettartama minden vezeték nélküli rendszerben alapvető fontosságú kérdés, figyelembe véve az elemcserével járó költségeket és annak a kockázatát, ha a felhasználó figyelmen kívül hagyja a rendszer figyelmeztető jelzéseit.

A rádiós rendszerekben általánosan használt megoldás, melyet a korábbi JABLOTRON 80 eszközöknél a Jablotron is alkalmazott, a készenléti időszakok nyugalmi idővel történő megszakítása, vagyis a Jablotron esetében 5 perc vagy 1 perc nyugalmi idő beállítása az egyes készenléti időszakok között.

Ez a készenléti üzemmód úgy működött, hogy az érzékelő folyamatosan figyelte a védett területet, majd, amikor mozgást érzékelt, azonnal jelzést adott le a központi egységnek, majd a következő 5 percre nyugalmi üzemmódba lépett, és ugyanarra a mozgási jelzésre további felesleges jelzéseket nem adott. Az 5 perc nyugalmi időszak letelte után ismét készenléti üzemmódra váltott, és újra aktiválásáig ebben az üzemmódban is maradt. Az érzékelőnek ez a nyugalmi üzemmódban töltött időszaka szükség esetén 1 percre volt rövidíthető.

Az érzékelő tápellátását 1 db BAT-3V6-AA-LS típusú, SAFT gyártmányú 3.6V-os AA méretű, 1.4 Ah kapacitású lítium elem biztosította. Az elem várható élettartama ezzel a módszerrel kb. 3 évre volt kitolható, az 5 perc nyugalmi időszak használatával. A JA-100 rendszerben működő JA-18x típusú eszközök még mind ezt a módszert használják.

Volt azonban ennek az eljárásnak két nagy hibája, nevezetesen, hogy az egyszer nyugalmi állapotba billentett érzékelő 5 percig ténylegesen nem érzékelte a behatoló jelenlétét, továbbá, hogy a riasztás hitelesítése nem volt lehetséges egyetlen érzékelő többszöri aktiválása által, ezért egy védett területet mindig legalább két érzékelővel kellett lefedni a megbízható riasztás hitelesítéshez.

A JABLOTRON 100 és 100+ rendszerekben azután a fejlesztők ezt a problémát átgondolva új módszerrel álltak elő, melyet Smartwatch üzemmódnak neveztek el.


A Smartwatch üzemmód


A Smartwatch üzemmódban az érzékelő paraméterei a védett terület állandó felügyeletére vannak optimalizálva, egy érzékelő használatával is lehetséges a riasztási jelzés hitelesítése. Amikor az érzékelő folyamatos mozgást érzékel az érzékelési tartományán belül, 20 másodperces időközökkel három jelentést küld a központnak. Ezután egy 2 perces nyugalmi időszak következik, amikor az érzékelő a mozgást nem érzékeli és nem is továbbítja a központnak. Amennyiben az érzékelő az ezt követő 10 percben mozgást nem érzékel, visszaáll a 20 másodpercenként küldött három jelentéses üzemmódra.

Az érzékelő másik lehetséges üzemmódja a korábban is használatos egy perces szünettel működő verzió. Amikor az érzékelő mozgást érzékel, elküldi a jelentését a központnak, majd 1 percre nyugalmi állapotra kapcsol. Amikor az 1 perc letelik, az érzékelő újra aktív üzemmódra kapcsol és készen áll a mozgás érzékelésére és jelentése továbbítására a következő mozgás érzékeléséig.

Mint azt már feljebb írtuk, az érzékelők tápellátását 2 db 1,5V/AA alkáli elem biztosítja (nem tartozék), a Smartwatch üzemmód használatával az elemek várható élettartama megközelítőleg 2 év.
 

Megjelenés kezdete: 2019.06.26.

Legolvasottabb híreink

Fontos biztonsági javaslatok: Jablotron JA-80A és JA-180A

Ezúton figyelmeztetjük Önöket a súlyos tűzveszély kockázatára, amit a Jablotron vezeték nélküli hangjelzők JA-80A és JA-180A modelljeiben található, nem eredeti lítium elem okozhat.

Itt egy üdítő hír a Jablotron 100 rendszerekhez!

2020. február 17-től a telepítők már nem csak a Jablotron gyártmányú kamerákat csatlakoztathatják a Jablotron 100 rendszerekhez, hanem....

A JABLOTRON mindig gondoskodik róla, hogy nálunk legyen a kontroll

A JABLOTRON fejlesztői úgy tűnik a home office-ban sem tétlenkednek. Ezúttal a JA-100 rendszer legnépszerűbb távirányítóját fektették a sebészkés alá, hogy arculatában és működésében megújulva továbbra is szolgálhassa a Jablotron felhasználók népes táborát.